Wizyta studyjna wolontariuszy w ramach projektu „Regionalne Partnerstwo dla Wolontariatu” Korpusu Solidarności

30 maja 2022 r grupa wolontariuszek z I Liceum Ogólnokształcącego im. Króla Władysława Jagiełły w Przeworsku odbyła wizytę studyjną w ramach projektu „Regionalne Partnerstwo dla Wolontariatu” Korpusu Solidarności realizowanego przez Fundację Bieszczadzką i Partnerów ( Bieszczadzki Uniwersytet Ludowy i Stowarzyszenie LGD Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej). Celem tegorocznej wizyty studyjnej dla wolontariuszy był Jarosław gdzie spotkaliśmy się z Anną Sawicką z Lokalnego Centrum Wolontariatu przy Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. To ciekawe spotkanie pokazało jak i gdzie młodzież z Jarosławia angażuje się w działalność wolontariacką i będzie inspiracją do podobnych działań w Przeworsku. Kolejnym etapem naszej wizyty była Gorajec i Fundacja Folkowisko. Zanim pojechaliśmy do Gorajca zatrzymaliśmy się w Cieszanowie, gdzie fundacja ma swoje magazyny nazwane Ambasadą Wolności, w których gromadzi materiały i towary a które następnie przekazywane są potrzebującym w Ukrainie objętej wojną z Rosją. W Cieszanowie wspierają fundację wolontariusze z różnych stron świata, postanowiliśmy popracować i my. Czas przy sortowaniu kosmetyków, odzieży i artykułów spożywczych mijał błyskawicznie. O pomocy Fundacji Folkowisko na rzecz Ukrainy , o pracy wolontariuszy przy festiwalu opowiadał nam Radek, wolontariusz z Warszawy. Dalszą część wizyty spędziliśmy w Gorajcu, w Chutorze – siedzibie Mariny i Marcina Piotrowiczów i miejscu festiwalu Folkowisko. To zaczarowane miejsce urzekło nas swoim niepowtarzalnym urokiem i pewnie trzeba będzie tam wrócić….