Uroczyste podpisanie umów w ramach programu Działaj Lokalnie 2022

Przejrzymy przewodnik i wybierzemy się z Ropkiem Bieszczadzkim na spotkania w ogrodzie, zagramy w piłkę na boisku i pobawimy się na placu zabaw. Pokażemy jak dbać o dobre tradycje i wzorce moralne, zaopiekujemy się uchodźcami, nauczymy się śpiewać i grać. Wspólnie zabawimy się na Bojkowski weselu a w święta pójdziemy po kolędzie i tak upłynie nam drugie półrocze 2022 roku z działaniami w ramach programu Działaj Lokalnie w Bieszczadach.
W dniu 31 maja 2022 roku miało miejsce uroczyste podpisanie umów w ramach programu Działaj Lokalnie, znaczy to, że za nami zakończenie naboru, oceny i wyłonienie grantobiorców.
Uroczystość z udziałem członków zarządów Fundacji Bieszczadzkiej, zaproszonych gości, wójtów i burmistrza i organizacji dotowanych w 2022 i 2021 roku, bezpośrednio poprzedzona była szkoleniem dla koordynatorów i osób odpowiedzialnych za finansowe rozliczenie projektów. Spotkanie miało na celu również wzajemne poznanie się nagrodzonych i ich projektów. Przede wszystkim było pierwszym od wielu miesięcy spotkaniem „ na żywo” liderów, którzy zmieniają rzeczywistość wokół siebie poprzez animowanie i aktywizowanie do działań swoich przyjaciół, sąsiadów i współmieszkańców.
Do tegorocznej edycji konkursu Działaj Lokalnie zgłoszono 12 wniosków, 12 poniższych otrzymało dotacje.

1. „ Wesele Bojkowskie” – Wnioskodawca: Koło Gospodyń Wiejskich w Bukowcu
  2. „Ropek Bieszczadzki – nauka, integracja, zabawa”,
    Realizujący: grupa nieformalna „Na Dwóch Kółkach:
  3. „Boisko w Hołuczkowie”
    Wnioskodawca: KGW w Hołuczkowie ,,Złoty Dąb„
  4. „Wezwanie dla zmiany, ratujmy to co zagrożone”
    Realizujący: Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły Podstawowej w Leszczawie Dolnej „Przyjazna Szkoła”
  5. „ Akcja integracja – pomóżmy Ukraińcom poczuć się jak w domu
    Wnioskodawca: Fundacja Ramię w Ramię
  6. „Ludowizna – zanikające kultury Podkarpacia”.
    Wnioskodawca: Ustrzyckie Stowarzyszenie Kultury
  7. „Olszanica – idziemy z kolędą”
    Wnioskodawca: Stowarzyszenie Miłośników Olszanicy i okolic
  8. „Zadbajmy o przyszłość młodych już dziś”,
    Wnioskodawca: Stowarzyszenie „Tworzymy lepszą przyszłość”
  9. „Grany w zielone bez barier”.
    Realizujący: grupa nieformalna Wspieramy naszą lokalną społeczność.
  10. „Gzie słyszysz śpiew tam idź”
    Realizujący: Grupa nieformalna Nauczycieli Szkoły w Ropience:
  11. „Spotkania w ogrodzie”
    Realizujący: Grupa nieformalna Młodzi ogrodnicy,
  12. „ Polana jakiej nie znacie- przewodnik przyrodniczo – historyczny.
    Realizujący: Grupa nieformalna; Grupa Inicjatywna Wsi Polana.

Dzięki środkom z Polsko Amerykańskiej Fundacji Wolności powiększonym o środki pozyskane przez Fundację Bieszczadzką w 2022r. dotacje dla 12 projektów wyniosą aż 61 280 zł. Fundacja Bieszczadzka dziękuje Urzędowi Marszałkowskiemu województwa podkarpackiego, powiatowi leskiemu oraz gminom, które wsparły lub zadeklarowały wsparcie finansowe konkursu a są to: Ustrzyki Dolne, Olszanica, Czarna, Bircza, Tyrawa Wołoska a także Komańcza, i Baligród. Podczas tego spotkania został przekazane nagrody w Konkursie „Opowiedz..” edycja 2021. Wśród nagrodzonych znaleźli się; Ochotnicza Straż Pożarna z Uherzec Mineralnych i Stowarzyszeniem Absolwentów i Przyjaciół Liceum Ogólnokształcącego im. Józefa Piłsudskiego w Ustrzykach Dolnych – wyróżnienia oraz stowarzyszenie Miłośników Olszanicy i okolic z Olszanicy, które w tym konkursie zajęło I miejsce, a wszyscy ubiegłoroczni grantobiorcy i darczyńcy Programu Działaj Lokalnie otrzymali podziękowania.
Od koordynatora:
Wojna, która trwa wiele zmieniła, dużo organizacji i osoby prywatnie organizują pomoc we wszystkich sferach życia, aby nasi goście z Ukrainy mogli wrócić do równowagi psychicznej, fizycznej i emocjonalnej po trudach ucieczki z terenów objętych działaniami wojennymi, pomimo tego 12 działań będzie realizowane w Bieszczadach.
Coraz częściej w konkursie udział biorą grupy nieformalne, którym osobowości prawnej użyczają lokalne stowarzyszenia. Cieszy nas ten fakt, ponieważ nowe osoby podejmują wyzwania związane
z napisaniem projektu, realizacją i jego rozliczeniem.
Koordynator programu Działaj Lokalnie
Renata Kapuścińska – Frankowska