Blog Detail

W ramach projektu „Regionalne Partnerstwo dla Wolontariatu” 7 października odbyliśmy cudowną wizytę studyjną dla 14 koordynatorów wolontariatu z organizacji zarejestrowanych w Korpusie Solidarności z terenu powiatów bieszczadzkiego, przemyskiego, leskiego, sanockiego i krośnieńskiego. Każdy z koordynatorów wziął ze sobą na wizytę wolontariusza wyróżniającego się w pracy jego organizacji.Podczas wizyty zaplanowaliśmy spotkanie z dwiema organizacjami pozarządowymi, o których wiedzieliśmy, że mają duże osiągnięcia w pracy na rzecz lokalnych środowisk oraz duże doświadczenie w pracy z wolontariuszami. Wizytę rozpoczęliśmy w LGD Dorzecze Wisłoka. Pani Bogumiła Bętkows

Fundacja Bieszczadzka (Lider zadania) wraz z Lokalną Grupą Działania „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej” (Partner zadania) oraz Bieszczadzkim Uniwersytetem Ludowym (Partner zadania), we współpracy z Biurem Programu Korpus Solidarności Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego informuje, że w dniu 8 października 2021r. specjalnie powołana Kapituła Konkursowa dokonała oceny zgłoszeń i wybrała Wolontariusza i Koordynatora Roku 2021 Korpusu Solidarności Województwa PodkarpackiegoNa konkurs wpłynęły 4 zgłoszenia w kategorii Wolontariusz Roku KS i 3 zgłoszenia w kategorii Koordynator Roku KS. Laureatem etapu regionalnego konkursu na Wolon

Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej” (Partner zadania) wraz z Fundacją Bieszczadzką (Lider zadania) oraz Bieszczadzkim Uniwersytetem Ludowy (Partner zadania), we współpracy z Biurem Programu Korpus Solidarności Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego  informuje, że w dniu  6 października 2021r. dokonała oceny i wyboru wniosków złożonych w ramach Konkursu Bon Edukacyjny dla Wolontariuszy. W ramach projektu zostało złożonych 9 wniosków, do dofinansowania zostało zakwalifikowanych 8 wniosków.

Fundacja Bieszczadzka (Lider zadania) oraz Bieszczadzki Uniwersytet Ludowy (Partner zadania) i Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej” (Partner zadania) we współpracy z Biurem Programu Korpus Solidarności Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego zakończyła nabór wniosków w Konkursie „Mini granty na inicjatywy wolontariackie Korpusu Solidarności” dla wolontariuszy. W załączeniu publikujemy listę rankingową wniosków, przeznaczonych do dofinansowania oraz listę wniosków rezerwowych w ramach Konkursu na „Mini granty na inicjat

Sprawozdanie z  trzydniowej wizyty studyjnej w podmiotach ekonomii społecznej na terenie województwa łódzkiego i kujawsko-pomorskiego w  ramach projektu "Koordynacja sektora ekonomii społecznej w województwie podkarpackim w latach 2020-2022" realizowanego przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Rzeszowie. 22-24 września 2021 roku Wizyta studyjna została zorganizowania przez działające w ramach Fundacji Bieszczadzkiej Biuro Eko

Wizyta studyjna została zorganizowania przez działające w ramach Fundacji Bieszczadzkiej Biuro EkoPodróży „Zielony rower” na zlecenie Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Białymstoku. Celem wyjazdu było zapoznanie uczestników z działalnością wybranych podmiotów ekonomii społecznej, wymiana informacji, przykładów dobrych praktyk i pomysłów pomiędzy uczestnikami wizyty a gospodarzami. W wizycie uczestniczyło 23 przedstawicieli Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Białymstoku. W trakcie trzydniowego wyjazdu odwiedzono:

Wizyta studyjna została zorganizowania przez działające w ramach Fundacji Bieszczadzkiej Biuro EkoPodróży „Zielony rower” na zlecenie Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Zielonej Górze. Celem wyjazdu było podniesienie wiedzy uczestników wizyty w zakresie organizacji i zasad funkcjonowania podmiotów ekonomii społecznej oraz podmiotów wdrażających politykę społeczną oraz implementacja rozwiązań poprzez edukację i przykłady dobrych praktyk w zakresie kluczowych zagadnień takich jak: cele działalności ww. podmiotów, struktura podmiotu, zasady funkcjonowania ww. sektora, w tym III sektora oraz jego otoczenia, ram

Wizyta studyjna została zorganizowania przez działające w ramach Fundacji Bieszczadzkiej Biuro EkoPodróży „Zielony rower” na zlecenie Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Zielonej Górze. Celem wyjazdu było podniesienie wiedzy uczestników wizyty w zakresie organizacji i zasad funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych posiadających status zagród edukacyjnych oraz implementacja rozwiązań poprzez edukację i przykłady dobrych praktyk w zakresie kluczowych zagadnień takich jak: cele działalności ww. podmiotów, struktura podmiotu, zasady funkcjonowania, ramy prawne, lokalna i ogólnopolska kondycja podmiotów, a ta

Konkurs na Mini Granty i Bony Edukacyjne Korpusu Solidarności!Termin naboru wniosków do konkursu na Mini Granty oraz Bony Edukacyjne został wydłużony do dnia 27 września 2021r., do godz. 16:00.Zapraszamy do składania wniosków.

Do 21 września 2021 wydłużamy termin na złożenie wniosków w konkursach na Mini grant na inicjatywy wolontariackie Korpusu Solidarności w woj. podkarpackim oraz na Bon edukacyjny dla wolontariuszy zrzeszonych w Korpusie Solidarności.